...............................το ημερολόγιο ενός φαροφύλακα - ξε-χα(σ)μένος στη θάλασσα... των πέντε ανέμων...

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει. Γ. Σεφέρης

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Η πειρατεία στην Αττική κατά τον ΙΒ΄ αιώνα μ.Χ.


Ο Κόσμος των πειρατών στην Αττική, κατά τον ΙΒ΄ μ.Χ., δεν ήταν καθόλου ρομαντικός: Κατά τον ΙΒ΄ αιώνα η Αττική βρισκόταν στο έλεος των πειρατών, Τούρκων, Λατίνων και Ελλήνων. Οι αυτοκρατορικές φυλακίδες δεν περιπολούσαν πια στο Σαρωνικό και στον Ευβοϊκό, και οι παράκτιες φρουρές ήταν τόσο αραιές που αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν...
~~~~~~~~~~~

Η πειρατεία στην Αττική κατά τον ΙΒ΄ αιώνα μ.Χ.




Ο Κόσμος των πειρατών  στην Αττική, κατά τον ΙΒ΄ μΧ., δεν ήταν καθόλου ρομαντικός:

Κατά τον ΙΒ΄ αιώνα η Αττική βρισκόταν στο έλεος των πειρατών, Τούρκων, Λατίνων και Ελλήνων. Οι αυτοκρατορικές φυλακίδες δεν περιπολούσαν πια στο Σαρωνικό και στον Ευβοϊκό, και οι παράκτιες φρουρές ήταν τόσο αραιές που αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές.
Ορμητήρια των κουρσάρων ήταν η Αίγινα, η Σαλαμίνα και η Μάκρη*. Η Αίγινα είχε ερημωθεί. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει το νησί και όσοι απόμειναν συνεργάζονταν με τους πειρατές. Ασύδοτοι αποβιβάζονταν στις ακτές της Αττικής, απογύμνωναν και αιχμαλώτιζαν τους κατοίκους και ακρωτηρίαζαν ή ρινοκοπούσαν όσους δεν μπορούσαν να προσφέρουν λύτρα. Κλάδευαν τα χέρια των ανθρώπων "σαν ξερόκλαδα". Και γέμισε ο τόπος από "χειρότμητους" και  "ρινότμητους".
Ακόμη και στον Πειραιά ξεμπαρκάριζαν με τα σκαφίδια τους. Κι' είχαν τόσο αποθρασυνθεί που εισχωρούσαν και στα μεσόγεια. Ανέβαιναν στα βουνά για να ζωγρήσουν σε λόγγους και σε σπηλιές τους κατατρεγμένους.
Τη δοκιμασία του λαού της Αττικής περιγράφει ο τότε μητροπολίτης Αθηνών Μιχαήλ Ακομινάτος. Κι είναι η εξιστόρηση των δεινών ένα από τα δραματικώτερα μεσαιωνικά κείμενα.**

Σημειώσεις:
Μάκρη: πρόκειται για την απέναντι του Λαυρίου Μακρόνησο, όπου κατά τον Ακομινάτο υπήρχε και η μονή του Αγίου Γεωργίου (...) η παρουσία της μονής στη Μακρόνησο επιβεβαιώνεται από πολλούς μεσαιωνικούς παρατηρητές. Ακόμη και σήμερα στη δυτική ακτή υπάρχει ναϊδιο του Αγίου Γεωργίου.

** Μιχαήλ Ακομινάτος: "Ω νηπίων αθλίων, ω γυναίων δειλαίων, μάλλον δε μακαρίων, όσα, πειρατικήν ύβριν φεύγοντα, είλοντο χειμώνι φθαρήναι ή πειραταίς απαχθήναι ..."

____________
Απόσπασμα από το βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου: "Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα. 333 μ.Χ. -1700", τόμος Α΄, Αθήνα 1984

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Ο αγέρωχος φάρος της Σκοπέλου


  ΤΑΞΙΔΙ   

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο στο καταπράσινο νησί


Ο αγέρωχος φάρος της Σκοπέλου


Μπορεί διεθνή φήμη να απέκτησε μετά τα γυρίσματα του «Mamma Mia», η ομορφιά της Σκοπέλου ωστόσο δεν περίμενε τα χολιγουντιανά φώτα για να λάμψει.
Το ξεχωριστό νησί των Σποράδων, με την οργιώδη φύση να φτάνει μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, είναι αγαπημένος προορισμός τόσο για τις παραλίες του όσο και για τους οικισμούς του, με τους φιλόξενους ανθρώπους και τις όμορφες γωνιές.
Αφήνοντας πίσω του ο ταξιδιώτης τη Γλώσσα με προορισμό το λιμάνι της Σκοπέλου, έχει την ευκαιρία να δει τον φάρο στο ακρωτήρι Γουρούνι, ο οποίος χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελείται από το φαρόσπιτο και τον πύργο ύψους 14 μ.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Στο πλαίσιο  ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1944 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1984 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός μέχρι το 1989 όπου και αυτοματοποιήθηκε πλήρως.
Ο φάρος έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
439446543944624394461439446343944604394464
___________
https://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/3395327/o-agerochos-faros-tis-skopelou

Οι 27 φάροι που είναι ανοιχτοί για επίσκεψη σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή

ΕΛΛΑΔΑ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φάρων





Τη δυνατότητα να επισκεφθούν 27 φάρους στην ελληνική επικράτεια θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 19 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φάρων.
Παράλληλα θα ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.
Οι φάροι που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό από τις 10:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ την Κυριακή 19 Αυγούστου είναι οι εξής:
  1. Αγ. Νικόλαος - Κέα
  2. Ακρωτήρι - Θήρα
  3. Αρκίτσα - Φθιώτιδα
  4. Μουδάρι - Κύθηρα
  5. Βρυσάκι - Λαύριο
  6. Γερογόμπος - Κεφαλονιά
  7. Γουρούνι - Σκόπελος
  8. Δρέπανο - Πάτρα
  9. Δρέπανο - Χανιά
  10. Κασσάνδρα - Χαλκιδική
  11. Κατάκολο - Ηλεία
  12. Κερί - Ζάκυνθος
  13. Κρανάη - Γύθειο
  14. Μεγάλο Έμβολο - Θεσσαλονίκη
  15. Μελαγκάβι - Λουτράκι
  16. Πλάκα - Λήμνος
  17. Κόρακας - Πάρος
  18. Κοκκινόπουλο - Ψαρά
  19. Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολη
  20. Ταίναρο - Λακωνία
  21. Κόπραινα - Άρτα
  22. Κακή Κεφαλή - Χαλκίδα
  23. Μονεμβασιά - Λακωνία
  24. Λάκκα - Παξοί
  25. Βασιλήνα - Εύβοια
  26. Πάππας - Ικαρία
  27. Σπαθί - Σέριφος

_______________

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Μνήμη 40η "Ο Φαροφυλακας..."

    Μνήμη 40η     
Ο Φαροφυλακας
Μετρίου αναστήματος και λιγνός.. Μαλλιά στρωμένα που κάθε φυσούσε ο αέρας ταπαιρνε και για τα συγκρατουσε μ ενα λεπτό σύρμα..

Λιγομίλητος να λεει μόλις τα απολυτως απαραίτητα..Προσωπο ωοειδές στεγνό άπο υγρασια και τους αέρηδες. Ματια που αντιφεγγιζαν την θάλασσα..Βλάσφημος.Πιθανον λανθανων κομμουνιστης.. Μόνος ισως μοναχικός.
Υπαξιωματικός στο Π.Ν ακομα εξεδηλωσε την επιθυμία του να μεταταχθεί στους φάρους..Τον γοήτευαν οι φάροι με το αίσθημα αποξένωσης που συνοδεύει μια ελευθερία συνάμα. Εκει εχεις να κάμεις μονο με τα στειχηα της φύσης..Συνομιλείς μαζι τους και σου απαντούν στην δικη τους γλωσσα..Μπορει να μην την καταλαβαινεις ομως σου αρκει που την νοιωθεις.Η τραμουντανα σε προκαλεί, ο γαρμπης στη σπάει,ο πουνεντες σε χαϊδεύει,ο σιρόκος και η Οστρια σε νοτευουν...
Πήρε μετάθεση για το Βασιλαδι..Ενα μικρο ψαρονησι δυτικά απο το Μεσσολογγι..Πανω του το ξωκλήσι του Αη Συμιου..Στην ακρη ο φάρος απέναντι ακριβως απο τον Άραξο να "επιτηρεί" και να φωτίζει τον δρομο για το Ιόνιο..Στην αλλη ακρη το βιβαρι με τους ψαράδες...Το μεγαλύτερο Βιβάρι της λιμνοθάλασσας..
Ο φάρος..Λευτουργουσε με τους κανονες της δυναμικής.Με μια μανιβέλα ανυψώνες ενα αρκετά βαρύ σιδερένιο εκρεμμες πιαςμενο απο χοντρό συρματοςκινο ωςπου να φτασει στην κορφή.Αυτο έδινε ενεργεια σε μια βαση πανω στην οποια στηρίζονταν ενα τεράστιο κρυστάλλινο κάτοπτρο..Στο κέντρο ηταν μια λυχνία ασετυλινης..Οταν άναβε φώτιζε το κάτοπτρο κι εκεινο αντικατόπτριζε τη φλόγα ως περα...Η βαση στηρίζονταν πανω σε ρουλεμάν και γύριζε κυκλικά γυρω απο το κάτοπτρο με την ενεργεια που έπαιρνε απο το εκκρεμές..Το τελευταιο ήθελε τέσσερις ώρες ωςπου να καταναλώσει την ενεργεια οποτε κατέβαινε ξανά κάτω και ήθελε ξανά "κούρδισμα" αλλοιως ο φάρος θάχε πρόβλημα.Ετσι οι φάρο φυλακες ρύθμιζαν τις βάρδιες ανάλογα..
Αμολυσε με το που εφτασε κουνέλια και δυο κουνελες που άρχισαν να γεννοβολούν μεχρι που γέμισε ο τόπος..Του άρεσε να τα κάνει στιφάδο..Ψάρευε με τις ώρες..Ηταν φορές που δολωνε ενα μικρο σπάρο σε μια πετονιά δεμένη σ ενα καλάμι το έχωνε στα αβαθή..Το πρωί που το μάζευε σχεδόν παντα σπαρταρουσε στην ακρη του ενα μεγαλο λαυράκι..
Δεινός κυνηγός.Ματι εξασκημένο στον στοχο.Με τη γαϊτα τον μετέφεραν οι ψαράδες σε μια πελεδα καταμεσής του βιβαριου οπου έστηνε καραούλι στις πάπιες..Ώρες την ειχε στημένη σε έγρηγορση με μια επαναληπτική καραμπίνα..

Αφου τελείωνε με τον φάρο κατηφοριζε προς το βιβαρι οπου μόλις ειχαν ξεψαρίσει οι φίλοι του οι ψαράδες.Καπετανιο τον ανέβαζαν καπετάνιο τον κατέβαζαν..Τον περιμεναν για την βραδινή σύναξη στην κεντρική πελεδα..Οι ψαράδες απο το Αιτωλικό και απο το Μεσολογγι..Ενας ενας έφτανε απο την δικη του καλύβα μ ενα μικρο τενεκεδένιο κουτί γεμάτο ψιλοκομμενο καπνό απο τα καπνοχώραφα της περιοχής.Παρασχαλα έφερνε μια μποτίλια κόκκινο μπρούσκο.Μεχρι να χυλώσει η κακαβιά έριχναν στα κάρβουνα καμια σουπηά Χέλι η καμια καβουρομανα..Κι άρχιζε το κουβεντολοι..Ως αργα..
Κάθε δεκαπέντε μερες έπαιρνε τη γαϊτα με το πανί κι έφτανε στο Μεσολογγι ν ανταμώσει τη φαμίλια.Δεν ειχε πολλα πάρε δώσε..Μονο τον Πανο Καραβία συναντούσε κάθε που ο Πάνος γύριζε απο την εξορία..Τις ώρες επαιζε πρέφα με φίλους ψαράδες στο καφενείο της Τούλας.Αμιλητος παντα.

Έμεινε για χρονια στο Μεσολογγι..Υστερα τον μετέθεσαν στους Οθωνούς,αργότερα στην Τζια και τελευταια στον φάρο της Περα Χώρας στο Λουτρακι..
Συνταξιοδοθηκε κι ήρθε στην Αθήνα..Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί σ αυτη τη χαβούζα..Η μεγαλούπολη τον έκρυβε το φως το μπετόν απαγόρευε τη θάλασσα κι έκοβε τον αέρα..Δεν συνομιλούσε πια με τα στειχια..Καποια αλλα στειχιά γυρω του ηταν άγνωστα.Δεν του χάιδευαν τ αυτιά οι μελωδίες της Τραμουντανας και του Γαρμπή..Ειχε χαθεί το καφενείο με τους ψαράδες και την πρέφα.Ανουσια τα πρόσωπα και διχως ψυχη το κάδρο της ζωής..Οι μερες κυλούσαν καχεκτικές σε μια επαλαμβονομενη αυτιστική μανιέρα..Μια μοναξηα πολύβουη σε πολλα ντεσιμπέλ..Διαμετρικα αντίθετη απο εκείνη του φάρου που την συνεδευουν σπάνιες μουσικές αρμονίες...Και τοτε ο φαροφυλακας καπετάν Νικος αποφάσισε ν ανοίξει τα φτερά ελευθερος τοσο που προκαμαμε να του πούμε ενα αντίο..

Ηταν ο πατέρας μου...Και μ αφησε μια επαναληπτική καραμπίνα.. Λαδωμένη στην τρίχα,τυλιγμένη με φύλλα εφημεριδας και δεμένη με σπάγκο.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η Θάλασσα κατά την Ελληνική Μυθολογία


Η Θάλασσα κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν η ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της έννοιας του αλμυρού υγρού στοιχείου και προστάτιδα αυτού. Ήταν κόρη κατ' άλλους της Γαίας και μόνο αυτής που κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μόνο από τις δημιουργικές δυνάμεις που κληρονόμησε από το Χάος, και χωρίς τη βοήθεια του Έρωτος, κυοφόρησε τον Ουρανό και τα Όρη. Κατ΄ άλλες μυθολογικές παραδόσεις η Θάλασσα ήταν κόρη του Αιθέρα και της Ημέρας, μητέρα των Ροδίων, των Τελχινών καθώς και της Αφροδίτης. Παραστάσεις της θεότητας αυτής υπήρχαν ελάχιστες με σαφή υπεροχή του θεού Ποσειδώνα...... 
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

περισσότερα στο:
https://thalassa-hellas.blogspot.com/

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΔΟΠΑΠ: Εκδρομή στο Λαύριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

  Παγκόσμια Ημέρα Φάρων  
               18/07/2017


O Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, οργανώνει εκδρομή στο Λαύριο για να επισκεφτούμε τον φάρο που βρίσκεται εκεί, που για μία μόνο μέρα θα είναι ανοικτός για το κοινό.
Ώρα: 10:00 π.μ. έξω από το Δημαρχείο Ραφήνας – Πικερμίου Ημέρα εκδρομής: Κυριακή 20 Αυγούστου 2017
Επιστροφή: 13:30 μ.μ. στο ίδιο σημείο
Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα και θα πρέπει να έχουν: Νερό, δεκατιανό, καπέλο.
Επειδή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας θα πρέπει να δηλώσετε έως 6/8/2017 στο τηλ. 22940 26073 καθημερινά 9:00-12:00